V roku 2006 sa bude platiť 20 Sk u lekára, 20 Sk za recept a 50 Sk v nemocnici

30.12.2005 Celý región

Platby za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktoré sa zaviedli v roku 2003, zostávajú zväčša nezmenené. To znamená je to 20 korún za ...
Platby za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktoré sa zaviedli v roku 2003, zostávajú zväčša nezmenené. To znamená je to 20 korún za návštevu ambulancie, 20 korún za recept v lekárni a 50 korún za deň pobytu v nemocnici. Zmenili sa len v prípade návštevy na pohotovosti a pobytu v kúpeľoch a upravili sa niektoré výnimky.

V ambulancii občan podľa nariadenia vlády zaplatí poplatok 20 korún, pričom peniaze sú príjmom ambulancie. Podľa zákona poistenec platí za spracovanie údajov zistených pri poskytovaní ambulantnej starostlivosti.
Poplatok 20 korún občan neplatí vtedy, keď si príde len vyzdvihnúť recept alebo lekársky poukaz. Rovnako poistenec 20 korún neplatí pri preventívnej prehliadke, pri očkovaní, či dieťa do jedného roka veku. Ďalej pri opakovanej návšteve toho istého lekára uskutočnenej do siedmich dní odo dňa návštevy, pri ktorej poplatok 20 Sk uhradil. Poistenec naplatí 20 korún, ak je zaradený zdravotnou poisťovňou do dispenzárnej zdravotnej starostlivosti, to znamená chronicky chorý poistenec, u ktorého poisťovňa rozhodne o pravidelných kontrolách u odborného lekára. Tento poplatok nehradí chorý s duševnou poruchou, ktorej povaha predstavuje riziko ohrozenia života a zdravia poistenca alebo jeho okolia, darca krvi - nositeľ ocenenia najmenej striebornej Janského plakety, vojak vykonávajúci povinnú vojenskú službu alebo občan vykonávajúci civilnú službu. Neplatí sa ani pri vyšetreniach predchádzajúcich bezpríspevkovému darovaniu krvi.
V lekárni a vo výdajni zdravotníckych pomôcok platí poistenec tak ako doteraz, to znamená poplatok 20 korún za štatistické spracovanie receptu alebo poukazu na zdravotnícke pomôcky.
V lekárni tento poplatok neplatí poistenec pri výdaji lieku na výpise z lekárskeho predpisu, vojak vykonávajúci povinnú vojenskú službu alebo občan vykonávajúci civilnú službu, ďalej poistenec, ktorý si na recept vyberá lieky alebo dietetické potraviny, ktoré si plne hradí sám, a pri vydávaní očkovacích látok označených symbolom \"V\" na jednom lekárskom predpise.
Držiteľ preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím (POTZP) platí 10 Sk. Od platenia za poukaz na zdravotnícke pomôcky (nie recept na lieky alebo dietetické potraviny) je oslobodený držiteľ POTZP, ak preukáže, že poberá príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov.
V nemocnici platí občan 50 korún za každý deň pobytu. Tento poplatok platí najviac za 21 dní tej istej ústavnej starostlivosti u jedného poskytovateľa, pričom prvý a posledný deň hospitalizácie sa rátajú ako jeden deň.
Ak sa liečenie v nemocnici predĺži pre organizačné alebo technické nedostatky zo strany nemocnice, za tieto dni poistenec poplatok 50 korún neplatí.
V liečebni pre dlhodobo chorých alebo v prírodných liečebných kúpeľoch sa poplatok platí za každý deň bez ohľadu na dĺžku pobytu.
Službou súvisiacou s poskytnutím zdravotnej starostlivosti je aj pobyt sprievodcu poistenca v nemocnici. Sprievodca platí 100 korún na deň. Prvý a posledný deň hospitalizácie sa ráta ako jeden deň.
V nemocnici 50 korún neplatí poistenec v prípade zdravotného stavu, pri ktorom možno uložiť povinné liečenie, ďalej občan s duševnou poruchou, ktorej povaha predstavuje riziko ohrozenia života a zdravia tohto poistenca alebo jeho okolia. Tento poplatok nehradí tehotná žena hospitalizovaná v súvislosti s rizikovým tehotenstvom alebo pôrodom, dieťa do troch rokov veku, ďalej dojčiaca matka, ak ju prijali do ústavnej starostlivosti s dojčaťom, alebo poistenec nachádzajúci sa v bezvedomí alebo v podobnom stave vylučujúcom možnosť vyžiadať si jeho súhlas s poskytovaním ústavnej starostlivosti. Tento poplatok nehradí poistenec v hmotnej núdzi. Musí sa preukázať rozhodnutím úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o dávke v hmotnej núdzi a o príspevkoch k dávke v hmotnej núdzi. Poplatok neplatí darca krvi - nositeľ ocenenia najmenej striebornej Janského plakety, vojak vykonávajúci povinnú vojenskú službu alebo občan vykonávajúci civilnú službu.
Za pobyt v nemocnici neplatí sprievodca dieťaťa do troch rokov veku, dojčiaca matka s dojčaťom a sprievodca osoby do osemnástich rokov veku prijatej na onkologickú liečbu.
Na pohotovosti občan zaplatí 60 korún. Platba je rovnaká v prípade lekárskej služby prvej pomoci aj nemocničnej pohotovosti. Ak poistenca po prehliadke na pohotovosti hospitalizujú, poplatok 60 korún neplatí.
Na pohotovosti 60 korún neplatí len vojak vykonávajúci povinnú vojenskú službu a občan vykonávajúci civilnú službu.
Za kilometer prepravy sanitkou poistenec zaplatí dve koruny. Za prepravu sanitkou neplatí poistenec zaradený do chronického dialyzačného alebo transplantačného programu, ďalej ktorému sa poskytuje onkologická alebo kardiochirurgická liečba. Tento poplatok nehradí občan s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaný na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom, ktorého prepravujú z jednej nemocnice do druhej na základe rozhodnutia nemocnice.
(TASR)
 

Vyberte región